Η Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη – μια γυναίκα με βαθιά γνώση στο μεταναστευτικό ζήτημα – παραχώρησε συνέντευξη για το αστυνομικό σάιτ synenas.gr με αφορμή την επέκταση του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. στο Φυλάκιο και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις αναταραχές στις δομές.
Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη
Μεγάλες αναταραχές σε Αιγαίο και Έβρο για την επέκταση των μεταναστευτικών δομών – Λόγοι ανησυχίας
«Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια ύφεση στις μεταναστευτικές ροές. Τα στατιστικά της Frontex καταδεικνύουν τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, με 20.000-25.000 εισόδους, ετησίως», αναφέρει η Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη στο synenas.gr

«To οξύμωρο σε όλη την υπόθεση είναι πώς γίνεται από τη μία να έχουμε μείωση των μεταναστευτικών ροών και από την άλλη να βλέπουμε επέκταση δομών με αύξηση της χωρητικότητας; Είδαμε στη Κω και στη Σάμο μια πολύ μεγάλη αύξηση στη χωρητικότητα της δομής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το βλέπουμε στη Λέρο, θα το δούμε και στη Χίο, στη Λέσβο και στον Έβρο. Θα πρέπει να εξετάσουμε για ποιον λόγο η κυβέρνηση μπαίνει στην διαδικασία ανάπτυξης και επέκτασης των δομών. Εκτιμώ πως υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερο από τη Γερμανία, γιατί έχει παρατηρηθεί μια αύξηση ων δευτερογενών ροών από τα βόρεια σύνορα μας προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μάλιστα στη Γερμανία οι αιτήσεις ασύλου αγγίζουν τις 15.000-20.000/μήνα από αλλοδαπούς που η πλειονότητά τους έχει διέλευση από τη χώρα μας», προσθέτει.
«Ο Ερντογάν μέσω εξαγγελιών αναφέρει ότι μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού θα πάψει να συγκρατεί τις ροές και θα αφήσει τους αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα του»
Η κ. Τσιριγώτη υπενθύμισε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2015, το οποίο ως ανώτατη Αρχή για θέματα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, αποφάσισε τη μη επέκταση της υπάρχουσας δομής στην περιοχή της Θράκης για λόγους εθνικής ασφάλειας, σημειώνοντας παράλληλα πως το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα με απρόβλεπτες και ραγδαίες εξελίξεις.
«Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί τα τελευταία 35 χρόνια! Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί πολύ καλό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, διακομματική συναίνεση και ολιστική προσέγγιση του θέματος για να μην αποβεί μοιραίο για τη χώρα μας.»
Μεταναστευτικό και τελεία ή έστω άνω τελεία
«Όσο υφίστανται τα αίτια που δημιουργούν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, τελεία δεν πρόκειται να μπει. Είναι γνωστά πλέον τα αίτια, είναι ο πόλεμος, είναι η φτώχια, τα απολυταρχικά καθεστώτα και η κλιματική αλλαγή. Από εκεί και ύστερα όμως οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει και η Ε.Ε. αλλά και η Ελλάδα να δουν πως θα μπορέσουν να κάνουν νόμιμες οδούς μετανάστευσης με συγκεκριμένα κριτήρια και χρονικό διάστημα, διότι με το να έχουμε παράνομα μεταναστευτικά ρεύματα δυσκολεύει τόσο τη ζωή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ περισσότερο τη ζωή των Ελλήνων.»
Η κ. Τσιριγώτη, η οποία διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων στα πιο κρίσιμα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης αναφέρει ότι «το αφήγημα ότι είμαστε η ”ασπίδα της Ευρώπης”, δημιουργεί πολύπλευρα προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στη σχέση μας με την Ε.Ε. Το να χτίζουμε μια πολιτική του τύπου ”σφραγίσαμε τον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορά μας’‘, δεν είναι και ότι καλύτερο, αφού στην πραγματικότητα ο Έβρος δεν σφραγίζεται λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, αλλά ούτε τα θαλάσσια σύνορα μπορούν να σφραγιστούν, καθώς, η έκτασή τους είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε ποτέ να έχουμε τόσα σκάφη στο Λιμενικό Σώμα για να είναι απροσπέλαστα.»
Η Αντιστράτηγος γνωστοποιεί ότι το τελευταίο πεντάμηνο παρατηρήθηκαν αφίξεις μεταναστών στα Κύθηρα, στην Ανατολική Μάνη, στη Φολέγανδρο, στη Μύλο και στην Κρήτη, ενώ παράλληλα υπήρξαν ναυάγια στην Πάρο και στη Φολέγανδρο. Αυτό επιβεβαιώνει την παραπάνω θεώρησή της για τα ελληνικά σύνορα.
«Στο αφήγημα λοιπόν περί ”ασπίδας…” θα πρέπει να μπει μια τελεία, διότι και οι ευρωπαίοι επενδύουν σε εμάς βασιζόμενοι σε αυτό και τελικά χάνεται η επιθυμία μας για ίσο καταμερισμό και μετεγκατάσταση των προσφύγων/μεταναστών, οι οποίοι τελικά παραμένουν στη χώρα μας», συμπληρώνει.
«Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασύλου, έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής και τέλος να κοιτάξουμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την εθελούσια επιστροφή και τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Επεισόδια μεταξύ κατοίκων Φυλακίου και αστυνομικών
«Πράγματι λίγες ημέρες πριν την επέλαση του χιονιά, παρατηρήθηκαν έντονα επεισόδια και αντιδράσεις στον Έβρο. Οι Εβρίτες έχουν ξεσηκωθεί γιατί διαπίστωσαν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν εφαρμόζονται στο ακέραιο και οι υποσχέσεις που είχαν δεχτεί πέφτουν στο κενό. Έχουν ξεκινήσει τα έργα τόσο του Κέντρου Υποδοχής όσο και του Κέντρου Κράτησης και οι Εβρίτες είναι σαφώς αντίθετοι. Στο πλευρό τους είναι και τα σωματεία της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την συγκεκριμένη επέκταση. Μια επέκταση που γίνεται με διαφορετικές προδιαγραφές από αυτές που υπήρχαν για το Φυλάκιο.»
«Ο Έβρος είναι μια στρατιωτική περιοχή, όπου υπάρχουν λόγοι Εθνικής Ασφάλειας που δεν επιτρέπουν την επέκταση της δομής. Υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας για μια δομή κλειστή-ελεγχόμενη, όπως χαρακτηρίζεται. Και αυτό γιατί το πρωί οι μετανάστες θα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά στο χωριό και το βράδυ θα πρέπει να επιστρέφουν στη δομή. Επομένως, είναι λογικό οι κάτοικοι των χωριών να φοβούνται και να είναι επιφυλακτικοί. Να υπενθυμίσω ότι το 2015 που η Ε.Ε. είχε ξαναζητήσει την επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο η τότε κυβέρνηση με απόφαση του ΚΥΣΕΑ αντέδρασε στο αίτημα της Ε.Ε. για επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλακίου.»
«Η Ελληνική Αστυνομία είναι εκεί 24/24 και επιχειρεί καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες με έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικών μέσων, κάνοντας ό,τι μπορεί για να κρατήσει τον Έβρο όρθιο από τις μεταναστευτικές ροές»
«Η σημερινή κατάσταση φέρνει τους Εβρίτες αντιμέτωπους με την Ελληνική Αστυνομία, μια Αστυνομία που τον Μάρτιο του 2020 χαρακτηρίζονταν «ηρωική», αφού οι αστυνομικοί ήταν εκείνοι που κατάφεραν να κρατήσουν όρθιο τον Έβρο. Βλέπουμε λοιπόν πως από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζει ο ρόλος της Αστυνομίας στο πλαίσιο εφαρμογής των πολιτικών εντολών.»
Τέλος, συνέστησε ψυχραιμία και ηρεμία για να επιτευχθεί ο στόχος των κινητοποιήσεων και να δικαιωθεί η τοπική κοινωνία με τις αντιδράσεις της.