Μενού Κλείσιμο
ΟΕΠΤΑ - Υπέρβαση ορίου ταχύτητας

Τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας δείχνουν ότι η υπέρβαση ορίου ταχύτητας είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παραβάσεις στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται ο ελληνικός λαός είναι «λάτρης» των μεγάλων ταχυτήτων. Πολλοί οδηγοί που αγαπούν την υψηλή ταχύτητα αναρωτιούνται τι προβλέπει ο ΚΟΚ.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ η ταχύτητα εξαρτάται από το αν ο δρόμος αφορά κατοικημένη η μη κατοικημένη περιοχή. Για τις περιοχές εντός κατοικημένης περιοχής η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι τα 50 χλμ./ώρα.

Από εκεί και πέρα, στον αυτοκινητόδρομο ένα επιβατικό όχημα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 130 χλμ./ώρα (εξαρτάται και από τις πινακίδες), ένα επιβατικό με ελαφρό ρυμουλκούμενο τα 100 χλμ./ώρα, τα λεωφορεία τα 100 χλμ./ώρα ενώ στην περίπτωση που μεταφέρουν μαθητές τα 80 χλμ./ώρα. Τα όρια αλλάζουν στην περίπτωση που αφορά οδό ταχείας κυκλοφορίας ή άλλο οδικό δίκτυο.

Υπέρβαση ορίου ταχύτητας – Ποινές

Τι ισχύει όμως με τα πρόστιμα και τις ποινές;

Όταν ο οδηγός κάνει υπέρβαση ταχύτητας έως 20 χλμ./ώρα από το επιτρεπόμενο όριο (π.χ. όριο τα 80 χλμ./ώρα και κινείται με 98) το πρόστιμο είναι 20 ευρώ. Αν η υπέρβαση είναι πάνω από 20 χλμ./ωρα έως 30 χλμ./ώρα το πρόστιμο είναι 50 ευρώ ενώ υπάρχει επιβολή 5 βαθμών.

Τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν όταν η παράβαση αφορά ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 30 χλμ./ώρα από το επιτρεπόμενο όριο. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο είναι 175 ευρώ ενώ υπάρχει και αφαίρεση του διπλώματος για 60 ημέρες.

Το ίδιο ακριβώς χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες ισχύει στην περίπτωση που το όχημα κινείται σε αυτοκινητόδρομο με περισσότερα από 150 χλμ./ώρα, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ./ώρα και με περισσότερα από 120 χλμ./ώρα στο λοιπό οδικό δίκτυο.

Πρόστιμο και σε όσους κινούνται… αργά

Ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η Τροχαία επιβάλει πρόστιμο σε όσους κινούνται με ταχύτητες μικρότερες της ελάχιστα επιτρεπόμενη. Όσοι δεν το γνωρίζουν το χρηματικό πρόστιμο σε αυτήν την περίπτωση είναι τα 40 ευρώ.

Με πληροφορίες από: newsauto.gr, ΕΛΣΤΑΤ