Tο συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε με αφορμή ένα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που μας σόκαρε και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο η υπερβολική ταχύτητα σε συνδυασμό με τον καθοριστικό παράγοντα που λέγεται όχι μεγάλη εμπειρία στη χρήση ενός τέτοιου είδους οχήματος (βλ. πισωκίνητο Ferrari με επιτάχυνση 0 – 100 στα 2,5 – 3 δευτερόλεπτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι μας που είμαστε καθημερινοί χρήστες της οδού το πρόβλημα της υπερβολικής ταχύτητας δεν συνδυάζεται πάντα με ένα υπερπολυτελές και γρήγορο αυτοκίνητο. Πόσοι από εμάς έχουμε γίνει μάρτυρες όπου ένα παλαιότερο όχημα (για παράδειγμα ένα μικρό, ελαφρύ και με καλή επιτάχυνση όπως το Smart) να κινείται κάνοντας είτε συνεχόμενες προσπεράσεις (δηλαδή σφήνες) είτε να κινείται με υπερβολική ταχύτητα σε σημεία άκρως επικίνδυνα για την τέλεση ενός τροχαίου δυστυχήματος.
Που κρύβεται άραγε η ρίζα της επιθετικής και γρήγορης οδήγησης;
Κατά την γνώμη μου η συγκεκριμένη οδήγηση πηγάζει από την νοοτροπία του εκάστοτε οδηγού.
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το σπάσιμο των κοντέρ και η χρήση κινητού τηλεφώνου, αναδεικνύουν την κακή νοοτροπία του οδηγού και την έλλειψη οδηγικής παιδείας.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι ο στόχος μας κάθε φορά που μπαίνουμε στο αυτοκίνητο μας και ξεκινάμε μια διαδρομή είναι να φτάσουμε στον προορισμό μας με ασφάλεια. Ένα όχημα δεν πρέπει να θεωρείται ούτε μέσο εκτόνωσης, ούτε μέσο επίδειξης. Εάν θέλουμε να αντιληφθούμε τα όρια μας ή ακόμα και να τα ξεπεράσουμε μπορούμε πολύ εύκολα να το κάνουμε σε μία πίστα οδήγησης και όχι στον δρόμο όπου κινδυνεύουμε είτε εμείς είτε οι υπόλοιποι χρήστες της οδού.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι οι νεότεροι οδηγοί έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με την παλαιότερη γενιά, ωστόσο, η οδηγική συμπεριφορά στους δρόμους θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη!
Εκτιμώ βάσιμα ότι καλώς ή κακώς τα συγκεκριμένα τροχαία ατυχήματα είναι μία τεράστια ευκαιρία ώστε να γίνει ένα καλό μάθημα και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας, που τα βιώνουν καθημερινά.
Υποχρεωτικά σεμινάρια προγραμμάτων οδικής ασφάλειας

Όλα ξεκινούν από το σχολείο και από την οικογένεια. Θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση προγραμμάτων οδικής ασφάλειας. Όχι μόνο για το σήμερα αλλά πολύ περισσότερο για το αύριο διότι για παράδειγμα, όταν ένα παιδί που θα γνωρίζει τι θα συμβεί εάν δεν βάλει ζώνη ασφαλείας, θα πει στον πατέρα του να φορέσει την ζώνη ασφαλείας για το καλό του!
Τα αποτελέσματα θα έρθουν από την καλλιέργεια σεβασμού και Οδικής Παιδείας, με γνώμονα ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο! Η ατομική ευθύνη του κάθε οδηγού παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Θεωρώ ότι οι Έλληνες οδηγοί στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί ραγδαία και αυτό οφείλεται αφενός στην προσπάθεια που κάνει η νέα γενιά αφετέρου η βελτίωση των οχημάτων, η οποία δίνει μεγάλη βάση στην ασφάλεια (ενεργητική και παθητική).
Από την πλευρά μου ως Δικαστικός Πραγματογνώμονας Τροχαίων Ατυχημάτων θα ήθελα μέσα από το παρόν άρθρο να ενημερώσω όλους τους φορείς, τις σχολές οδήγησης, τα σχολεία και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται ότι είμαι στην διάθεση τους ώστε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τις γνώσεις και την εμπειρία μου για ένα καλύτερο σήμερα και ένα πολύ καλύτερο αύριο.