Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Τσαρδάκας Σπυρίδων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Policenet.gr και την Κέλλυ Σαουάχ–Μαραγκουδάκη, μιλώντας για τη διαρκή «μάχη» που δίνει καθημερινά η Αστυνομία απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα.
Μεταξύ άλλων, ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, αναφέρεται στις σημαντικότερες επιτυχίες της υπηρεσίας, στο απαιτητικό έργο των αστυνομικών που υπηρετούν στη Δίωξη, ενώ δεν διστάζει να φανερώσει την αγωνία και τον προβληματισμό του για τη νέα γενιά, όπου ολοένα και περισσότεροι έφηβοι κάνουν χρήση.
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης της Δίωξης Ναρκωτικών, σήμερα οι διωκτικές Αρχές βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από ότι στο παρελθόν με την Πολιτεία -σε ό,τι αφορά το νομικό κομμάτι- να προσφέρει στην υπηρεσία νομικά «εργαλεία», απαραίτητα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Καθώς το έγκλημα ήταν, είναι και θα είναι ένα «βήμα» πιο μπροστά από την Αστυνομία, ο Αξιωματικός, κλήθηκε να απαντήσει σε τι βαθμό και με τι ρυθμούς η Δίωξη Ναρκωτικών εισήλθε στη νέα εποχή όπου τα κυκλώματα έχουν εξελίξει τις μεθόδους τους.
«Καταρχάς να πούμε ότι η κάθε υπηρεσία, ξεχωριστά, ακολουθεί την τεχνολογία ως προς την διαδικασία επιτήρησης των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι τίθενται κάθε φορά ως ‘’στόχος’’. Όσον αφορά τη δική μας υπηρεσία διαθέτουμε εξειδικευμένο γραφείο, το οποίο ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να βαδίζουμε κοντά στα ‘’βήματα’’ των κακοποιών. Επίσης, έχουμε εκπαιδεύσεις, τις οποίες παρακολουθούμε διαρκώς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.»
Για την σπουδαιότητα της συνεργασίας της Δίωξης Ναρκωτικών με αντίστοιχες Υπηρεσίες του εξωτερικού μίλησε ο ίδιος, και δήλωσε ότι η ελληνική Δίωξη δεν υστερεί ιδιαίτερα στην τεχνογνωσία ή την τεχνολογία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Βέβαια, είναι σίγουρο, ότι τα μεγέθη που υπάρχουν σε άλλες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνα της Ελλάδας. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η Ισπανία που αποτελεί την πρώτη πύλη εισόδου ναρκωτικών ουσιών από τη Λατινική Αμερική, σίγουρα έχει αναπτύξει μεγαλύτερη εμπειρία και στρατηγική στο κομμάτι της κοκαΐνης και στη μεταφορά τους με πλοία ή υποβρύχια.»
Και τονίζει ότι οι ελληνικές διωκτικές Αρχές βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο με το έμψυχο ένστολο προσωπικό καθημερινά που υπηρετεί στη Δίωξη Ναρκωτικών να προσφέρει όλο του το είναι, προκειμένου να εξιχνιαστεί μια υπόθεση και να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα. Κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε από τις τακτικές και μεγάλες επιτυχίες.
Η ζωή του αστυνομικού που υπηρετεί στα ναρκωτικά
Είναι σημαντικό να γνωρίζει ένας αστυνομικός που επιθυμεί να υπηρετήσει στη Δίωξη ότι θα πρέπει να ξεχάσει το ωράριο, αναφέρει ο κ. Τσαρδάκας.
«Στην πραγματικότητα, ένας αστυνομικός που υπηρετεί στην Δίωξη Ναρκωτικών δεν γνωρίζει πάντα την ώρα που θα τελειώσει η βάρδιά του. Το ότι θα αναλάβει υπηρεσία στις 06:00 δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει και στις 14:00. Αυτό αποτελεί κάτι σύνηθες, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι καταπατώνται τα δικαιώματα των αστυνομικών. Αυτό συμβαίνει όμως όταν μια υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά το πέρας της αποστολής, πάντα θα υπάρχει η κατάλληλη ανταπόδοση», λέει και προσθέτει ότι πηγαίνουν όπως τους πηγαίνει η δουλειά. Και ομολογεί ότι αυτό κάνει δύσκολο την ένταξη αστυνομικών στην υπηρεσία. «Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Δίωξη, αγαπούν πραγματικά το αντικείμενο της υπηρεσίας», συμπληρώνει.
Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Ο κ. Τσαρδάκας αναφέρει στο policenet.gr, ότι τουλάχιστον την τελευταία πενταετία αν όχι σε ολόκληρο τον πλανήτη, στην Ευρώπη έχει αυξηθεί ραγδαία η διακίνηση της κοκαΐνης.
«Η κοκαΐνη είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό παγκοσμίως. Φαίνεται και από τις υποθέσεις που διαχειριζόμαστε και από τις κατασχέσεις που γίνονται συγκριτικά με το παρελθόν. Παλαιότερα, η σειρά ήταν κάνναβη, ηρωίνη και ύστερα ακολουθούσε η κοκαΐνη, ενώ σήμερα προηγείται η κοκαΐνη.»
Ο Αστυνομικός Διευθυντής εξηγεί την αιτία που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, λέγοντας ότι σε αυτό οφείλονται οι εμπορικοί δρόμοι που έχουν ανοίξει με τη Λατινική Αμερική, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να έρθουν σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης σε ολόκληρη την Ευρώπη και συνεπώς και στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσαρδάκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν κίνδυνο που ακόμη στην Ελλάδα δεν έχει φανεί. Ο λόγος για τα συνθετικά ναρκωτικά.
«Τα συνθετικά ναρκωτικά έχουν απασχολήσει τις ελληνικές διωκτικές Αρχές αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Ως συνθετικό ναρκωτικό ορίζεται ακόμη και ένα φυτό, π.χ. ένα δεντρολίβανο, το οποίο μπορεί να ψεκαστεί με μια συνθετική κάνναβη, μετατρέποντάς το, από ένα από φυτό σε ένα ναρκωτικό.»
Το «οπλοστάσιο» των ναρκωτικών
Ο κ. Διευθυντής θεωρεί ότι το νομικό οπλοστάσιο των ναρκωτικών είναι επαρκές, ωστόσο κρίνει ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερο στο κομμάτι που αφορά το ξέπλυμα χρημάτων από ναρκωτικά. «Εκεί πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερα βήματα.»
Η μεγαλύτερη επιτυχία
Ο έμπειρος Αξιωματικός, που υπηρετεί στη Δίωξη Ναρκωτικών από το μακρινό 2004, με αυτογνωσία και περηφάνια αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία φημίζεται για τις πολλές και συχνές επιτυχίες της. «Υπάρχουν πάμπολλες υποθέσεις που η Δίωξη έχει εξιχνιάσει. Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχουν εξιχνιαστεί υποθέσεις που αφορούσαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε πλοία, στον Ατλαντικό ή σπουδαίες υποθέσεις με διακίνηση ηρωίνης στην Ελλάδα. Ωστόσο, μια υπόθεση που θυμάμαι χαρακτηριστικά και θα ήθελα να μοιραστώ ήταν η πρόσφατη εξιχνίαση με τον 1 τόνο και 200 κιλά κοκαΐνη. Μετά από πολύχρονη έρευνα, το 2020 σε συνεργασία με το DEA της Αμερικής από την Αθήνα φτάσαμε στην Καραϊβική και καταφέραμε να συλλάβουμε τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.»
Η κοκαΐνη, σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα προερχόταν από τον Άγιο Βικέντιο στην Καραϊβική και είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με ιστιοφόρο, το οποίο είχε δέσει στο λιμάνι του Αστακού. Τα ναρκωτικά είχαν εντοπιστεί σε ενοικιασμένα δωμάτια, που οι δράστες είχαν κλείσει για το σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ελλάδα αποτελούσε τον πρώτο σταθμό των ναρκωτικών, εκ των οποίων οι μεγαλύτερες ποσότητες προορίζονταν για την υπόλοιπη Ευρώπη και τη ΒΔ Αφρική.
Έφηβοι, ναρκωτικά και ενημέρωση
Το ναρκωτικό κάνναβη, αποτελεί μια πολύ κακιά συνήθεια που επιλέγουν οι έφηβοι παγκοσμίως, κατά μέσο όρο, από τα 14 τους χρόνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, οι εξαρτησιογόνες ουσίες «χτυπούν» καμπανάκι για τα ελληνόπουλα, καθώς το 14,5% των μαθητών του Λυκείου κάνει χρήση κάνναβης.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρούμε είναι ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης. Ενώ κατά το παρελθόν ήταν τα 16-17, σήμερα ο μ.ο. έχει κατέβει στο 13-14. Σε αυτό το κομμάτι εμείς αν και είμαστε μια επιχειρησιακή υπηρεσία, έχουμε αναλάβει μια πρόκληση, το κομμάτι της ενημέρωσης στα σχολεία. Έχοντας πάντα την έγκριση τόσο της φυσικής, όσο και της πολιτικής ηγεσίας, στοχεύουμε να ενημερώσουμε σωστά τα παιδιά. Γιατί τα ναρκωτικά δεν είναι μαγκιά! Δεν είναι αθώα επειδή τα βλέπουμε στην τηλεόραση ή τα ακούμε στα τραγούδια», επισημαίνει.
«Εγώ σας το λέω μετά βεβαιότητας ότι όποιος μπλέξει με τη μάστιγα των ναρκωτικών είναι πολύ δύσκολο να ξεμπλέξει. Γιατί δεν υπάρχουν ‘’αθώα’’ ναρκωτικά, ούτε διάκριση σε σκληρά και μη ναρκωτικά. Η κάνναβη αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι που οδηγεί κάποιον στο χώρο των εθισμένων, στο χώρο των ναρκωτικών. Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν απίθανο κάποιος να κάνει ξεκινήσει κάνοντας χρήση κοκαΐνης. Αντιθέτως, θα πειραματιστεί με τη κάνναβη.»
Και συμπληρώνει σθεναρά ότι το μεγαλύτερό του άγχος βρίσκεται στο έφηβο παιδί του. «Όποιος πει ότι το παιδί του αστυνομικού, του γιατρού, του δικηγόρου δεν υπάρχει περίπτωση να μπλέξει, είναι γελασμένος. Οποιοδήποτε παιδί μπορεί να μπλέξει εάν δεν έχει τη σωστή ενημέρωση. Πειρασμοί παντού υπάρχουν.»
Κλείνοντας, ο ίδιος απαντά στο τι θα πρέπει να αλλάξει, αναφορικά με τις στρατηγικές της Ελλάδας σε αυτόν τον άνισο «πόλεμο» κατά των ναρκωτικών.
«Τι πρέπει να αλλάξει; Αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Πρώτο θα θέσω το κομμάτι της σωστής ενημέρωσης και επαγρύπνησης της κοινωνίας. Το πρόβλημα της κατάχρησης ουσιών είναι πολυπαραγοντικό, κοινωνικοί, ψυχολογικοί και βιολογικοί παράγοντες οδηγούν σε αυτό. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε πως η πρόληψη επικίνδυνων συμπεριφορών πρέπει να αρχίζει από πολύ νωρίς από τα σπίτια μας και τις πρώτες τάξεις του σχολείου.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να παρέχεται σωστή ενημέρωση στους γονείς και ειδική εκπαίδευση στους δασκάλους στοχεύοντας στην ανάπτυξη νέων με ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες και προσωπικότητα, οι οποίοι θα μπορούν να πουν όχι στις ουσίες. Δεύτερον τίθεται το θέμα της καταστολή.
Σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο κοινωνικό και γεωπολιτικό πλαίσιο όπου το οργανωμένο έγκλημα ανθεί και μεταβάλλεται δυναμικά αντίστοιχα προαπαιτείται η λειτουργίας δυναμικών υπηρεσιών δίωξης που θα φέρουν στο οπλοστάσιό τους τεχνολογικά και νομικά εργαλεία που θα συμβάλλουν στην εξάρθρωση διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων μέσω των συλλήψεων ηγετικών μελών αλλά και της οικονομικής αποδυνάμωσης τους με την ανεύρεση και κατάσχεση των παράνομων κερδών τους. Και τρίτον το κομμάτι της υγείας.Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών δίνεται από πολλά μετερίζια, η αστυνομία δεν αγωνίζεται μόνη της αλλά έχει ως σύμμαχο τις υπηρεσίες υγείας.
Η μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών συμβαδίσει με τη μείωση της προσφοράς. Στα πλαίσια μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης θα πρέπει να παρέχεται σε κάθε άτομο που επιζητά βοήθεια μια θεραπευτική προσέγγιση που θα τον βοηθά να ξεφύγει από τη χρήση. Πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος που οι ουσιοεξαρτημένοι συλλαμβάνονται ή πηγαίνουν στα κέντρα αποκατάστασης και σε σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέφουν ξανά στις γνωστές πιάτσες, αναζητώντας τη δόση τους.»
Με το χέρι στην καρδιά, μπορεί αυτός ο πόλεμος ποτέ να κερδηθεί;
«Αν δεν το πίστευα αυτό, δεν θα βρισκόμουν τόσα χρόνια εδώ! Έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο πόλεμο. Είναι τεράστια τα οικονομικά μεγέθη που διακυβεύονται. Όταν μιλάμε για ναρκωτικά, μιλάμε για το πρώτο προσοδοφόρο έγκλημα παγκοσμίως και χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να επιτευχθεί αυτό. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να το πετύχουμε….»
Leave feedback about this