Μενού Κλείσιμο
Πυρκαγιά

Θλιβερός είναι ο απολογισμός της χρονιάς που έφυγε αναφορικά με τα θύματα από πυρκαγιές που ξέσπασαν σε οικίες το 2021.

Τα στοιχεία σοκάρουν, καθώς συνολικά 83 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους με τα αίτια να δείχνουν, κατά τις ίδιες πηγές ότι οι περισσότεροι θάνατοι κατά τους χειμερινούς μήνες οφείλονται σε κάποια πηγή θέρμανσης.

83 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί το 2021

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α., Νομικός και Δικαστικός Πραγματογνώμονας, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, το 2021 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά (34.343) αστικές πυρκαγιές. Ο αριθμός των αστικών πυρκαγιών είναι αυξημένος σε σχέση με το έτος 2020, σε ποσοστό 70,8% και κατά 84,2% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό αστικών πυρκαγιών κατά τα έτη 2010 – 2020. Αναφορικά, δε, με τα θύματα ο αριθμός που καταγράφηκε το 2021 είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί έως σήμερα από το έτος 2010. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε αύξηση των θυμάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες σε ποσοστό 22% σε σχέση με το έτος 2020, όπου είχαμε 68 θύματα και κατά 186,2% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό των 29 θανάτων, κατά το διάστημα 2010 – 2019.

«Εκτός άλλων, η χρονιά που πέρασε επέφερε θλιβερό ρεκόρ θανάτων σε κατοικίες από πυρκαγιές. Δεδομένου του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού θανάτων, που σημειώθηκαν το 2021 και πιο συγκεκριμένα κατά τους χειμερινούς μήνες και κυρίως τον Δεκέμβρη, συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των προηγουμένων ετών, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη σχετικών ενδείξεων, πιστεύω ότι πολλά εκ των θυμάτων έχασαν τη ζωή τους, άδικα και κυρίως επειδή οι οικονομικές δυσκολίες που επέφερε πρόσφατα η ενεργειακή κρίση, δεν τους επέτρεψε να έχουν πρόσβαση στη χρήση ασφαλών μέσων και πηγών θέρμανσης», δηλώνει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας εδώ

Πηγή: ethnos.gr