Μενού Κλείσιμο
Γράφει ο Αντιπροεδρος του Σ. Ε. Φ. Ε. Α. Α Βρεττάκος Δημήτριος

Η πρόσφατη επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια και η τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου σηματοδοτεί μια βαθύτερη ανησυχία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο στο τομέα της πρόληψης, όσο και της καταστολής φαινομένων βίας από οργανωμένες ομάδες ατόμων που επιδίδονται αποκλειστικά σε πράξεις βίας και αδιαφορούν για το μέγεθος των εγκληματικών τους πράξεων.
Το εξειδικευμένο προσωπικό της Αστυνομίας (Υπηρεσίες Πληροφοριών, Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων) είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και θέση να προστατεύσει τους πολίτες από τέτοιου είδους εγκληματικά φαινόμενα. Όμως, η λογική της «ηπιας» αντιμετωπισης των επιτελών τους έχει οδηγήσει στην αύξηση της φαινομένων βίας και την αστάθεια που υφίσταται η κοινωνία μας. Οι πολίτες περιμένουν και αισθάνονται ασφαλείς στους δρόμους των πόλεων τους, αλλά ο εφησυχασμος της ηγεσίας της Αστυνομίας έχει αφήσει το κοινό να αναρωτιέται αν μπορει τελικά να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια.
Οι εξειδικευμένες δυνάμεις όπως η ΟΠΚΕ και η Ομάδα ΔΡΑΣΗ έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις, για να παρέχουν αντίδραση αλλά η έλλειψη αποφασιστικότητας σε συνάρτηση με την μη συγκρότηση του κανονισμού λειτουργίας τους, με την συνεχή αποδυνάμωση και της ενασχόλησης με άλλα αντικείμενα πέρα αυτών που έχουν εκπαιδευτεί σε κρίσιμες στιγμές αφήνει τους πολίτες εκτεθειμένους σε τέτοιου είδους φαινόμενα βίας.
Χθες το βράδυ βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη με τον ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟ ή στην Παιανία με τον ΜΙΧΑΛΗ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είδα ότι φεύγουν από τη θέση τους ο διοικητής της ΥΑΒΑΧ και οι Τροχαίοι διοικητές.
Ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Η ΥΕΕΔ που αποτελείται από ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ είναι υποστελεχωμένη, δηλαδή η ΟΠΚΕ που βάσει διαταγής πρέπει να αποτελείται από δέκα άτομα δύναμη σήμερα υπάρχουν ομάδες με 5 ή 7 άτομα. Από τις 44 ομάδες 4, και εάν έχουν μείνει τόσες, είναι στο δρόμο, ενώ οι υπόλοιπες φυλάνε στόχους παραμένοντας σταθερές. Η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, ξεκίνησε με 27 Ομάδες, και αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 17 και έπεται και άλλη μείωση επειδή από την Υποδιεύθυνση ”τραβάνε” καθημερινά περίπου 80 άτομα για μέτρα και πάρεργα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Από την υπηρεσιακή ετοιμότητα και το φιλότιμο των αστυνομικών της ΟΠΚΕ και Ομάδας ΔΡΑΣΗ με κίνδυνο της ζωής τους, έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια 87 συλλήψεις των Χούλιγκαν στα επεισόδια. Είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει προτιμήσει να μην αρέσκεται στις εξειδικευμένες δυνάμεις με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ικανότητα τους να ανταποκρίνονται στους έκτακτους κινδύνους. Αυτή η ανισορροπία και η έλλειψη προληπτικών μέτρων έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ατιμωρησίας για τους εγκληματίες και έχει εκθέσει τους αθώους πολίτες σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Είναι καιρός να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών και όχι σε επιφανειακές προσεγγίσεις, έτσι ώστε, να εξασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις έχουν τα μέσα και την υποστήριξη που χρειάζονται για να προστατέψουν την κοινότητα από επιθέσεις και εγκληματικές ενέργειες. Φυσικά, και η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της αστυνομικής προστασίας και του εν λόγω περιστατικού και να αντλήσει διδάγματα από αυτό και όχι να περιοριστεί σε ευχολόγια…
Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένος από τις Αρχές της χώρας του με την Αστυνομία να έχει ως καθήκον την εξασφάλιση αυτής της αίσθησης. Είναι πρωταρχικής σημασίας λοιπόν, να επανεξετάσουμε την οργάνωση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των εξειδικευμένων δυνάμεων προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις. Με πρόληψη και ταχεία αντίδραση θα προστατευτεί ο πολίτης.
Είναι πλέον καιρός οι επιτελείς της Αστυνομίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να έρθουν σε επαφή με μάχιμο προσωπικό και όχι με εκείνους που αρεσκονται αποκλειστικά στις λογικές της «ηπιας» αστυνομίας και να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της αστυνομικής προστασίας. Οι πολίτες αξίζουν καλύτερης αντιμετώπισης και προστασίας από τις Αρχές. Οι πολίτες δεν μπορούν, ούτε πρέπει να είναι θύματα της αστάθειας και της έλλειψης οργάνωσης. Δεν νομίζετε ότι ήρθε ο καιρός για αλλαγή και βελτίωση, προκειμένου να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη και ο πολίτης να λάβει την αστυνόμευση που του αξίζει;