Μενού Κλείσιμο
ηλεκτρονικές απάτες

Καταιγιστικές είναι οι καταγγελίες ανυποψίαστων πολιτών που έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. 

Μέσα σε ένα 24ωρο, οι Αρχές στην Κρήτη δέχθηκαν καταγγελίες από θύματα που έχασαν συνολικά 40.000 ευρώ!

Δύο περιστατικά στο Ηράκλειο

Το μεγαλύτερο ποσό έκανε φτερά από τον λογαριασμό μιας 75χρονηςστο Ηράκλειο, η οποία αναζήτησε στο διαδίκτυο τρόπο για να μεταφέρει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό μιας φίλης της. Όταν βρήκε ένα link που της φάνηκε αξιόπιστο, ακολούθησε τον σύνδεσμο με αποτέλεσμα να δει μέσα σε 20 λεπτά να μεταφέρονται από τον λογαριασμό της 21.800 ευρώ σε άλλους!

Πάλι στο Ηράκλειο, μια 45χρονη δέχθηκε στο κινητό της μήνυμα που τάχα είχε ως αποστολέα τα ΕΛΤΑ και την ενημέρωνε ότι το δέμα της βρισκόταν «αποθηκευμένο σε χώρο παραμονής» και ότι έπρεπε να καταθέσει δυο ευρώ σε λογαριασμό για να της παραδοθεί. Η ανυποψίαστη γυναίκα έκανε ηλεκτρονικά την κατάθεση στον λογαριασμό που ανέφερε το μήνυμα, αλλά την επόμενη μέρα διαπίστωσε ότι είχαν μεταφερθεί από τον τραπεζικό της λογαριασμό 940 ευρώ σε άλλους λογαριασμούς στη… Λιθουανία!

Δύο περιστατικά στα Χανιά

Στα Χανιά, ένας 37χρονος θέλησε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο, την αγγελία πώλησης του οποίου βρήκε σε ιστοσελίδα και επικοινώνησε με τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη που του ζήτησε να καταθέσει 6.000 ευρώ στον λογαριασμό του. Στη συνέχεια, τον έπεισε να καταθέσει άλλα 6.000 ευρώ λέγοντας ότι θα του επέστρεφε τα 3.000, όμως ούτε τα χρήματα επέστρεψε ούτε το αυτοκίνητο του παρέδωσε.

Πάλι στα Χανιά, μια 43χρονη δέχθηκε στο κινητό της SMS που δήθεν προερχόταν από την τράπεζα και της ζητούσε να πληκτρολογήσει τον κωδικό e-banking της για να αποκτήσει μία υπηρεσία της. Όταν το έκανε, είδε να μεταφέρονται πρώτα 2.980 και στη συνέχεια 2.100 ευρώ σε άλλους λογαριασμούς που, όπως αποδείχθηκε αργότερα από την έρευνα της τράπεζας, βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Απάτη με το πρόσχημα χρέους στην Πέλλα

Με το πρόσχημα της δήθεν οφειλής χρημάτων είχε εξαπατήσει ένας άγνωστος έναν υπάλληλο επιχείρησης στην Πέλλα και είχε καταφέρει να αποσπάσει από την επιχείρηση 3.045 ευρώ, τα οποία μετέφερε σε άλλον λογαριασμό το Μάιο του 2021. Όπως προέκυψε από την έρευνα της Ασφάλειας, ο λογαριασμός στον οποίο μετέφερε το ποσό ο άγνωστος προς το παρόν δράστης, ανήκε σε έναν 44χρονο συνεργό του, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.

Πηγή: protothema.gr / Mάνος Τσαγκαράκης