Μενού Κλείσιμο
Κυριακή των Βαϊων

Κυριακή 17 Απριλίου. Κυριακή των Βαϊων σήμερα και γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού ημών στην Ιερουσαλήμ.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι η μέρα που ο Ιησούς, ερχόμενος από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι.

Οι δε πιστοί, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν.

Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε.

Ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος βρίσκεται «επί θρόνου υψηλού», σήμερα εμφανίζεται «επί πώλου ευτελούς», δηλαδή καθήμενος επάνω σε μικρό γαϊδουράκι, αυτός που καθημερινά πεζός βρισκόταν ανάμεσα στους ανθρώπους.

Δείτε το βίντεο του synenas.gr:

Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

 «Μετά βαΐων και κλάδων»

Η έκφραση υποδηλώνει τη θριαμβευτική υποδοχή Του.

Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, σήμερα στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών μοιράστηκαν στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάϊα).

Με την παρουσία τους τίμησαν την ημέρα ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Υπαρχηγός Γεώργιος Γιάννινας, μαζί με το επιτελείο του Αρχηγείου.

Ο πατήρ Αλέξιος Κουρτέσης με τον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Γεώργιο Γιάννινα

Ο προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ π. Αλέξιος Κουρτέσης, μετά το πέρας της ακολουθίας εξήγησε πως «σήμερα, Κυριακή των Βαϊων ανοίγει ενώπιον μας η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Χρειάζεται, από μέρους μας, περισσότερη προσήλωση, περισσότερη αγάπη και περισσότερος αγώνας και διάθεση για πνευματικούς κόπους, για να αξιωθούμε όλων εκείνων των δωρεών που ο Θεός προσέφερε σε όλο το ανθρώπινο γένος από καταβολής κόσμου.» Στο τέλος του λόγου του κάλεσε τους πιστούς να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας.