Μενού Κλείσιμο

Η πρώτη γυναίκα Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε αποκλειστικά στο policenet.gr για τα δύσκολα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά την υπηρεσιακή της καριέρα, τον αναξιοκρατικό τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι κρίσεις των Αξιωματικών αλλά και για την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη αποκάλυψε την ατζέντα του κόμματος, όσον αφορά στους αστυνομικούς.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Η πιο δύσκολη στιγμή

«Στην ερώτησή σας για το ποια στιγμή αποτέλεσε την πιο δύσκολη εποχή στην υπηρεσιακή μου καριέρα, σας απαντώ πως ήταν η προσφυγική κρίση του 2015. Και αυτό γιατί εν μέσω οικονομικής κρίσης και capital controls η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να αναλάβει μια πάρα πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, κτηριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό.»

Η κα Τσιριγώτη αναφέρει στο policenet.gr, ότι το καλοκαίρι του 2015 οι ροές ήταν τόσο μεγάλες, καθώς οι πρόσφυγες/μετανάστες που εισέρχονταν καθημερινά στην χώρα μας άγγιζαν τους 10.000, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απουσιάζει και συνεχίζει λέγοντας πως το κύριο μέλημα της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η εγκατάσταση μηχανισμών καταγραφής και ταυτοποίησης, ώστε η διαδικασία αυτή να γίνεται γρήγορα, προκειμένου  οι πρόσφυγες να μεταβαίνουν γρήγορα, στις χώρες προορισμού τους,  μέσω της Βαλκανικής οδού που τότε είχε ανοίξει η Γερμανία. Στην δύσκολη αυτή διαδικασία, σπουδαίο ρόλο είχαν η Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής, η κατά λόγο αρμοδιότητα τοπική αστυνομία, αλλά και οι ενισχυτικές δυνάμεις των ΥΑΤ και ΥΜΕΤ.

Η μετάβαση από την Αστυνομία στην πολιτική

Η ε.α. Στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. μας έκανε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας από την πρώτη κιόλας στιγμή της ξεκαθάρισε ότι στο νέο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα βρίσκονται τεχνοκράτες, σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες -ικανοί στον τομέα που καλούνται να αναλάβουν για να βρουν ρεαλιστικές λύσεις-ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Για αυτό και δέχτηκε!

«Μετά την αποστρατεία μου, κλήθηκα από τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξη Τσίπρα να συνεισφέρω, προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία μου στο πρόγραμμα για το μεταναστευτικό. Έτσι σήμερα συμμετέχω στους 30 συμβούλους του, με αρμοδιότητα το μεταναστευτικό.»

Ποια είναι η ατζέντα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σχετικά με τους αστυνομικούς;

«Οι άνδρες και οι γυναίκες της Αστυνομίας είναι για εμάς επαγγελματίες εργαζόμενοι στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου και της προστασίας των πολιτών. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων είναι απαραίτητη, ώστε να είναι υπερήφανοι για το λειτούργημα που επιτελούν. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει μια σειρά καίριων παρεμβάσεων για το θέμα των κρίσεων και το σύστημα προαγωγών, τοποθετήσεων και μετακινήσεων/αποσπάσεων, με γνώμονα την αξιοκρατία και τη συνολική αναβάθμιση του αστυνομικού:

  • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας
  • Αναβάθμιση των εργασιακών απολαβών
  • Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος
  • Θεσμική θωράκιση και αξιοκρατία σε καίρια ζητήματα
  • Παρεμβάσεις και Μεταρρυθμίσεις στον βασικό πυλώνα της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των αστυνομικών με την καθιέρωση συστήματος δια βίου μάθησης
  • Πρόβλεψη αλλαγών στην επιχειρησιακή ανταπόκριση της Αστυνομίας, με τον καθορισμό κανόνων εμπλοκής στα περιστατικά με βάση τις αρχές της  αναγκαιότητας και της αναλογικότητας

«Αυτή είναι συνοπτικά η Αστυνομία που θέλουμε! Μια Αστυνομία καταξιωμένη στην κοινωνική συνείδηση, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Είναι η νέα Αστυνομία, που μετουσιώνεται στο τρίπτυχο: Προστατεύουμε την κοινωνία – Υπηρετούμε τον πολίτη – Δικαιοσύνη παντού», καταλήγει.

Η αιτία που αρκετά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκφράζουν την αντίθεση τους στις προσλήψεις Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο policenet.gr