Μενού Κλείσιμο

Η εκπαίδευση των ανδρών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ξεκίνησε σήμερα νωρίς το πρωί, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και του αρχηγού της ΕΛΑΣ, Μιχάλη Καραμαλάκη.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πρόγραμμα που αποτελείται από πολλά αντικείμενα εκπαίδευσης: Απογέμιση-Λύση αρμολόγηση ατομικού οπλισμού, αστυνομική αυτοάμυνα, οπλοτεχνική, πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης – πρακτική εξάσκηση σε σενάρια ένοπλης συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, έλεγχος υπόπτου – σενάρια κλιμακούμενης έντασης, ξηρά προπόνηση στον ατομικό και ομαδικό οπλισμό, βολές αυξημένων επιχειρησιακών απαιτήσεων από διάφορες θέσεις και αποστάσεις κα.

Παράλληλα η εκπαίδευση περιλαμβάνει και θεωρητικά μαθήματα για τον ποινικό κώδικα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, όπως και μαθήματα ψυχολογίας.

Όσον αφορά στα σεμινάρια ψυχολογίας, η εκπαίδευση θα αφορά στον έλεγχο της ομάδας, στη διαχείριση του θυμού, στη διαχείριση της βίας και στη διαχείριση του στρες. Τα σεμινάρια ψυχολογίας θα γίνουν από το γνωστό ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα και από έναν ταξίαρχο-ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Υπουργός μετά το σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει η ομάδα ΔΙ.ΑΣ στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας επισημαίνοντας παράλληλα και την κοινωνική αποστολή της.

Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Όπως είχαμε ανακοινώσει, όπως είχαμε δεσμευτεί, ξεκινά σήμερα, η επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών μας. Ξεκινάμε από τους 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Αμέσου Δράσεως και θα περάσουν από το σχολείο επανεκπαίδευσης ολοκληρωμένα από τώρα μέχρι τον Ιούλιο στο σύνολό τους.

Τα μαθήματα, είναι τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό και ο στόχος μας είναι οι αστυνομικοί μας, να γνωρίσουν τους νόμους που διέπουν την αστυνομική δράση, να ενημερωθούν πλήρως για τον Ποινικό Κώδικα και ταυτόχρονα να έχουν πλήρη γνώση των δικαιωμάτων των πολιτών και των τεχνικών καλύτερης επικοινωνίας με το σύνολο τους, αλλά και με επιμέρους

κοινωνικές ομάδες. Ασφαλώς θα εκπαιδευτούν ώστε να είναι ακόμα καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί στα αστυνομικά τους καθήκοντα, στη χρήση των όπλων, στις τεχνικές της δράσης τους, στην εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας της Αμέσου Δράσεως.

Οι αστυνομικοί μας, κάνουν μία πολύ σκληρή και συνθέτη δουλειά επ’ ωφελεία της κοινωνίας, εργάζονται για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.

Το τελευταίο διάστημα, έχουμε ενισχύσει με 1.000 αστυνομικούς τα Αστυνομικά Τμήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και με 100 βραδινές περιπολίες, οι οποίες συμβάλλουν στην πάταξη της εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα δουλεύουμε, για να εφοδιάσουμε τους αστυνομικούς μας, με καλύτερη υποδομή, με καλύτερα εφόδια ώστε και εκείνοι να κάνουνε με μεγαλύτερη ασφάλεια τη δουλειά τους.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η εκπαίδευση, θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και θα συμβάλει στο να γίνει πράξη, το όραμα και το σχέδιό μας που δεν είναι άλλο από μία αστυνομία σύγχρονη, ανθρώπινη, αποτελεσματική, φιλική, απέναντι στους πολίτες, φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους και ταυτόχρονα σκληρή, άτεγκτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα»