Μενού Κλείσιμο
Η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος στη Σερβία

Η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος συμμετείχε για πρώτη φορά στο Βαλκανικό Άλμα Φιλίας 2022, με εκπρόσωπό της, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αλεξιπτωτισμού, Αστυφύλακα Παναγιώτη Τζαμαλή.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη 

Το synenas.gr βρέθηκε στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας για να καλύψει το ρεπορτάζ. 

Αστυφύλακας Παναγιώτης Τζαμαλής.

Η Σερβία, η οποία είναι και η διοργανώτρια χώρα υποδέχτηκε εφέδρους αλεξιπτωτιστές αλλά και εν ενεργεία στελέχη του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο. Οι αλεξιπτωτιστές είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης από αεροσκάφη Antonov-2 και Cessna 182, καθώς και από ελικόπτερο Augusta bell. 

Βαλκανικό Άλμα Φιλίας – Βελιγράδι 6-11 Σεπτεμβρίου 2022 

Μετά από μια σειρά αλμάτων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αλεξιπτωτισμού, απένειμε τον Δισκοβόλο που αποτελεί και το έμβλημα της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, στον Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών – Συνταγματάρχη εν αποστρατεία Kovacevic Vidoge και στον Πρόεδρο της Λέσχης Αλεξιπτωτιστών «ARXISTRATIG» – Συνταγματάρχη εν αποστρατεία, Kuzmanovic Nenad.

Πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών – Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Kovacevic Vidoge.


Πρόεδρος Λέσχης Αλεξιπτωτιστών «ARXISTRATIG» – Συνταγματάρχης εν αποστρατεία, Kuzmanovic Nenad.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που Έλληνας αστυνομικός συμμετέχει σε αυτή τη λαμπρή εκδήλωση του αλεξιπτωτισμού, η οποία αποτελεί εβδομάδα γιορτής για τα Βαλκάνια. Μεταξύ των Ελλήνων που συμμετείχαν ήταν ο Έφεδρος Πεζοναύτης κ. Μαστακούρης Γεώργιος και ο Βετεράνος πολέμου κ. Τρευλάκης Μανούσος, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό των Κύπριων στον πόλεμο του 1974.

Το Βαλκανικό Άλμα Φιλίας, το οποίο φιλοξενήθηκε στο αεροδρόμιο Lisicji Jarak, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο καιρός ήταν ευνοϊκός επιτρέποντας στους αλεξιπτωτιστές να πετούν στους αιθέρες και να προσγειώνονται υπερήφανα στο έδαφος. 

Η Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου αφιερώθηκε σε ένα επαναλλειπτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης «refresh» με τους αλεξιπτωτιστές να γνωρίζονται μεταξύ τους δημιουργώντας δεσμούς φιλίας.

Στην ημέρα των εγκαινίων έδωσαν το παρόν εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί, οι οποίοι έδωσαν μάχες προασπιζόμενοι την πατρίδα και τα ιδανικά τους κατά τη δεκαετία του 1990.

Κατά τη λήξη της διοργάνωσης δόθηκαν τα μετάλλια στους νικητές της κατηγορίας της ελεύθερης πτώσης καθώς και αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής στο «Βαλκανικό Άλμα Φιλίας 2022».

Οι αλεξιπτωτιστές έδωσαν υπόσχεση ότι θα συναντηθούν και πάλι του χρόνου. 

Βαλκανικό Άλμα Φιλίας – Πίσω στο χρόνο…. 

Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1993, όταν Έλληνες έφεδροι αλεξιπτωτιστές πήγαν στο Becej της Σερβίας για να πραγματοποιήσουν άλματα με τη 63η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών Σερβίας. 

Ο τότε οργανωτής και επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής Ιατρός Αναισθησιολόγος και αλεξιπτωτιστής Λιόλιος Αλέξανδρος, είχε συγκεντρώσει υγειονομικό υλικό από το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», το οποίο υγειονομικό υλικό παραδόθηκε στην 63η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών για τις ανάγκες της χώρας. Μετά την παράδοση του υγειονομικού υλικού, ο κ. Λιόλιος είχε την ιδέα η διοργάνωση των αλμάτων -μεταξύ των Ελλήνων και των Σέρβων- να ονομαστεί σε «Βαλκανικό Άλμα Φιλίας», το οποίο πραγματοποιείται μέχρι σήμερα. 

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.