Μενού Κλείσιμο

Δύο γυναίκες στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κυβερνήτριες σε σκάφος, που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, βράβευσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η WISTA Hellas –Ένωση Γυναικών της Ναυτιλίας, σε αναγνώριση της προσφοράς τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Είναι και οι δύο καπετάνισσες με δίπλωμα πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού.

Πρόκειται για την Αρχικελευστή Λ.Σ. Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη και την Αρχικελευστή Λ.Σ. Δέσποινα Διακοβασίλη, κυβερνήτριες σε πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σάμου, οι οποίες καθημερινά καλούνται να ανταπεξέλθουν σωστά και υπεύθυνα απέναντι στο καθήκον.

Ειδικότερα:

  • προστατεύουν καθημερινά, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, τα θαλάσσια σύνορά της Πατρίδας,
  • διαχειρίζονται μεταναστευτικές ροές και μάχονται για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στο θαλάσσιο χώρο ενώ
  • επιτελούν και ένα εξίσου σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο υποστηρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών νησιωτικών περιοχών.

Η Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη κατάγεται από την Αθήνα και είναι παντρεμένη. Έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου όπου απέκτησε την εμπειρία της στη θάλασσα ταξιδεύοντας με δεξαμενόπλοια. Υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα τα τελευταία έξι χρόνια στη Σάμο. Σήμερα είναι κυβερνήτης στο σκάφος 604 που ανήκει στο Λιμεναρχείο της Σάμου.

Η Δέσποινα Διακοβασίλη κατάγεται από τη Νίσυρο. Έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, όπου απέκτησε θαλάσσια εμπειρία ως στέλεχος εμπορικών πλοίων. Υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα τα τελευταία έξι χρόνια και τα έξι στη Σάμο. Σήμερα εκτελεί χρέη κυβερνήτη στο σκάφος -604 που ανήκεις το Λιμεναρχείο της Σάμου

Στα 102 χρόνια από την Ίδρυση του Λιμενικού Σώματος μόλις το 1980 το Σώμα άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες.

Σήμερα το Λιμενικό Σώμα αριθμεί 1.919 γυναίκες -όλων των βαθμίδων – που υπηρετούν σε διάφορες θέσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό.

WISTA Hellas

Η WISTA Hellas (Women’s International Shipping and Trading Association) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1993 και έχει μέλη γυναίκες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας, του διεθνούς εμπορίου και των μεταφορών.

Η WISTA Hellas προωθεί την ποικιλομορφία, την ισότητα των ευκαιριών, τις επαγγελματικές συνεργασίες και τη δικτύωση μεταξύ των μελών της. Συμβάλλει στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην αντιμετώπιση του ζητήματος του χάσματος των φύλων στις ανώτατες ιεραρχικά θέσεις, καθώς και στο πλοίο. Διοργανώνει συνέδρια και σεμινάρια με την τρέχουσα θεματολογία με στόχο να διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και καλών πρακτικών.

Επιπροσθέτως, η WISTA Hellas προωθεί την ελληνική ναυτιλία και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος με διάφορες δράσεις.