Μενού Κλείσιμο

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί σε έναν 25χρονο με καταγωγή από την Κύπρο που προσπάθησε να πάρει ως «σουβενίρ» πέτρες και κομμάτια μαρμάρου από την Ακρόπολη.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάακη 

Βράδυ Κυριακής και ενώ οι δείχτες του ρολογιού έδειχναν 22:00, οι αρχαιοφύλακες αντιλήφθηκαν ότι ένας νεαρός άνδρας αφαιρούσε πέτρες και μάρμαρα από την Ακρόπολη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του synenas.gr, κατά την περιπολία των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και ενώ η είσοδος ήταν κλειστή για το κοινό, καθώς τα εκδοτήρια είχαν κλείσει, διαπιστώθηκε η παρουσία του άνδρα πλησίον του Ναού του Παρθενώνα.

Αμέσως οι φύλακες ενημέρωσαν το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, με τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να μεταβαίνουν εσπευσμένα στο σημείο. Στη θέα των αστυνομικών ο νεαρός άνδρας προσπάθησε να δικαιολογήσει την παρουσία του λέγοντας ότι είχε χάσει τον προσανατολισμό του, χωρίς όμως να πείθει τους αστυνομικούς. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο σακίδιό του ανευρέθηκε και ένα μαχαίρι μήκους 24εκ. καθώς και πέτρες και μαρμάρινα πλακίδια.

Οι φύλακες του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου έμειναν έκπληκτοι στη θέα των κλοπιμαίων της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με τους ίδιους τα αντικείμενα είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον Κύπριο αρχαιοκάπηλο και στη συνέχεια τον οδήγησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών όπου κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας μετέβη στην Κυψέλη και σχημάτισε τη δικογραφία.

Ο δράστης κατηγορείται για διακεκριμένη κλοπή, παράβαση του νόμου περί όπλων καθώς και για αδικληματα της προστασίας της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μάλιστα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Πολιτισμού, αντίστοιχα περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν με τις Αρχές να διεξάγουν έρευνα για πιθανή εμπλοκή του Κυπρίου και σε διεθνές κύκλωμα εμπορίας εξαγωγής αρχαιοτήτων πολιτιστικής κληρονομιάς από τον ελλαδικό χώρο και την πώλησή τους στο εσωτερικό- εξωτερικό.