Μενού Κλείσιμο
Βολνοβάχα

Μετά το χωριό Σαρτανά, ακολούθησε και άλλος βομβαρδισμός σε χωριό κοντά στην πόλη Βολνοβάχα.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ρωσόφωνων κατοίκων στο synenas.gr εκτοξεύτηκαν οβίδες, από τις οποίες προήλθε ο θάνατος 4 αμάχων, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

Συγγενικό πρόσωπο των θυμάτων αναφέρει ότι το καμένο πτώμα του νεκρού αδερφού του βρισκόταν στο κατάστημα τροφίμων – το οποίο ήταν σε λειτουργία και εξυπηρετούσε πελάτες- για τρεις ολόκληρες μέρες, αφού λόγω των συνεχών πυρών κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει.

Ακολουθεί σκληρό βίντεο:

Να σημειωθεί ότι περίπου 100μ. από το κατάστημα τροφίμων, υπήρχε και ένα σχολείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στη δέκατη μέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε δύο πόλεις της Ουκρανίας, τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα, ώστε να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός.

Οι παρακάτω εικόνες δεν αποτελούν πλάνα από κάποια αμερικανική ταινία αλλά δείχνουν την κατεστραμμένη πόλη της Βολνοβάχα. Η κεντρική αγορά, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, σπίτια και γέφυρες έχουν ισοπεδωθεί. Ο κόσμος βρίσκεται κρυμμένος στα υπόγεια μεγάλων σπιτιών, ενώ εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτοντας το μέγεθος της ανθρώπινης θηριωδίας.

Στις περιοχές αυτές εδώ και μια εβδομάδα έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου και έχει διακοπεί το ρεύμα. Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό αυτό κάνει τη ζωή των ανθρώπων πολύ δύσκολη λόγω του χιονιά.

Σύμφωνα με το synenas.gr, καταιγιστικά είναι τα μηνύματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης των προσφύγων -που εγκατέλειψαν τη χώρα και βρίσκονται πλέον σε ασφαλές έδαφος- οι οποίοι αναζητούν τους δικούς τους , που βρίσκονται ακόμη στα υπόγεια δίχως κινητά τηλέφωνα και με λιγοστές προμήθειες.

Βολνοβάχα

Γιατί όμως είναι σημαντική η Μαριούπολη για τους Ρώσους;

Καταρχάς, η Μαριούπολη είναι ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με πληθυσμό περίπου 450.000 άτομα. Εάν καταλάβουν οι Ρώσοι την πόλη, τότε θα τεθεί στον έλεγχο του Πούτιν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια και θα δημιουργηθεί ένας χερσαίος διάδρομος μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

Η πόλη Βολνοβάχα είναι μικρότερη και ίσως λιγότερο γνωστή. Βρίσκεται στα βόρεια της Μαριούπολης και έχει γίνει επίσης πεδίο σφοδρών συγκρούσεων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η πόλη θεωρείται επίσης στρατηγικό σημείο καθώς βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ.