Μενού Κλείσιμο

Προθεσμία για την ερχόμενη Πέμπτη ζήτησε και έλαβε ο αστυνομικός που ευθύνεται για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου Ρομά, μετά από πυροβολισμό, στη Βοιωτία κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Ο 41χρονος άνδρας της ΟΠΚΕ, πατέρας τριών παιδιών αντιμετωπίζει τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας με δόλο και παράνομης εκτέλεσης πυροβολισμού.

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέταξε ΕΔΕ για να διευκρινιστούν οι κανόνες εμπλοκής και μάλιστα κάνει και κάποιες συστάσεις προς τους αστυνομικούς που λέει ότι πρέπει να κρατούν τους κανόνες εμπλοκής, χωρίς όμως να ξέρουμε ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο  ταξίαρχος ε.α, Θανάσης Κατερινόπουλος.

«Ο μοναδικός κανόνας εμπλοκής για τους αστυνομικούς που επιχειρούν έξω στους δρόμους είναι οι διατάξεις περί άμυνας, όταν είσαι σε κατάσταση άμυνας, ό,τι προβλέπει το άρθρο 22 του ποινικού κώδικα, αυτό ισχύει. Όταν κάποιος είναι σε κατάσταση άμυνας, δηλαδή κινδυνεύει η ζωή του, η σωματική του ακεραιότητα, έχει τότε δικαίωμα, και απέναντί του έχει κάποιον που τον σημαδεύει με ένα όπλο γιατί θέλει και το ανάλογο μέσο, τότε μπορεί να κάνει χρήση του όπλου του. Η δεύτερη περίπτωση είναι αν τρίτο άτομο κινδυνεύει, είναι σε κατάσταση άμυνας, τότε μπορεί πάλι ο αστυνομικός να χρησιμοποιήσει το όπλο του, αφού πρώτα πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό και το τελευταίο είναι να στραφεί εναντίον του ανθρώπου. Εδώ θα διευκρινιστεί από το δικαστήριο αν ήταν σε κατάσταση άμυνας», λέει ο ίδιος.

«Ας υποθέσουμε ότι επιχείρησε να του αφαιρέσει το όπλο. Είχε όπλο ο νεαρός; Σημάδεψε τον αστυνομικό; Ήταν σε κατάσταση άμυνας; Αυτά θα συζητηθούν. Εγώ δεν πιστεύω ότι έβγαλε το όπλο για να σκοτώσει», συμπληρώνει, σημειώνοντας πως:

«Σίγουρα κοντά ήταν οι άλλοι αστυνομικοί γιατί λειτουργούν ως ομάδα αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα παίρνουν έναν δρόμο επικίνδυνο πολλές φορές και οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να αντιδράσουν με κινηματογραφική ταχύτητα αφενός, αφετέρου απαιτείται ψυχραιμία και το βασικότερο, απαιτείται εκπαίδευση».

Καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών

Σύμφωνα με τον κ. Κατερινόπουλο, κρίσιμο είναι να επαναπροσδιοριστεί η εκπαίδευση των αστυνομικών.

«Εκεί που διέταξε την ΕΔΕ ο κ. Υπουργός για να διευκρινιστούν οι συνθήκες, θα πρέπει να διατάξει και μια ΕΔΕ κατά παντός υπευθύνου να δει πότε εκπαιδεύτηκαν τελευταία φορά αυτοί οι άνθρωποι που επιχειρούν εκεί. Κολοκύθια είναι… Είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση των όπλων; Δε νομίζω. Οι περισσότεροι εκπαιδεύονται στις σχολές και από εκεί και πέρα μπορεί να γίνεται μια συντηρητική εκπαίδευση μία φορά στη 5ετια. Η δια βίου εκπαίδευση που ζητούσαμε κάποτε και λέγαμε, δεν υπάρχει. Να μην έχουν απαιτήσεις».

Σχετικά με τις καταδιώξεις επισημαίνει:

«Πρέπει να ενημερωθεί το Κέντρο. Εξυπακούεται ότι θα πάρεις εντολές και εξαρτάται ποιος δίνει και τις εντολές. Υπάρχει στο κάθε κέντρο ασυρμάτων των επαρχιακών πόλεων αξιωματικός ο οποίος να δίνει εντολές; Δυστυχώς, πάρα πολλές φορές, και κυρίως στην επαρχία, οι αστυνομικοί καλούνται να περπατήσουν ξυπόλητοι στα αγκάθια με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε μια καταδίωξη σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείς όπλο γιατί ο δράστης φεύγει, εσύ τον κυνηγάς, δεν στρέφεται εναντίον σου, δεν είσαι σε καμία περίπτωση σε κατάσταση άμυνας», κατέληξε.

Την δική του απάντηση έδωσε ο Σπύρος Λεπίδας, μέλος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών και ειδικών φρουρών και μέλος του Δ.Σ του ΣΕΦΕΑΑ εκφράζοντας την αγανάκτησή του στα social media: 

Ο ισχυρισμός του Αστυνομικού

Ο αστυνομικός ισχυρίζεται ότι έγινε απόπειρα αρπαγής του όπλου του με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει.

«Όταν άνοιξα την πόρτα του αυτοκινήτου επιχείρησε να μου αρπάξει το πιστόλι. Όταν αντιλήφθηκα την πρόθεσή του, τράβηξα το πιστόλι και όταν άκουσα τον κρότο, πάγωσα», φέρεται να ισχυρίστηκε.

Πληροφορίες από policenet.gr