Η πόλη που κάηκε
ξαναγεννήθηκε στην άλλη όχθη.
Ένα με το κορμί μας,
κυλάει μες στο αίμα μας.
Κι όταν ονειρευόμαστε,
περιδιαβάζουμε στα περιβόλια της
και σεργιανάμε στις πλατείες.
Κάθε φορά που πιάνουμε τραγούδι,
είναι τα λόγια μας σταχτιά
κι η μουσική παράπονο,
σαν πυρκαγιά, που κουβαλάει το μελτέμι.
Η πόλη της Ανατολής
μας κατοικεί
Κι εξήντα τώρα χρόνια
μας δικάζει.
Κ. Χ. Μύρης ( Κώστας Γεωργουσόπουλος) “Η στάχτη που ταξίδευε”, 1992 / απόσπασμα
Εισαγωγικό σημείωμα
Μικρασιατική Καταστροφή! Το κεφάλαιο αυτό της Ελληνικής Ιστορίας έχει «ποτιστεί» με το αίμα των προγόνων. Βέβαια, επισημαίνεται ότι κάθε αγώνας των Ελλήνων για την κυριαρχία στα εδάφη των αλησμόνητων πατρίδων, έχει μαύρες μνήμες. Αυτό το έτος, το σωτήριο έτος 2022, η χώρα μας τιμά μια «μαύρη» επέτειο. Είναι τα 100 έτη από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μας έρχονται στο νου τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ανατολία, τη Μικρά Ασία και κυρίως τα παράλια αυτής. Για αυτό το λόγο παρακάτω παρατίθενται σχετικές σκέψεις από μέλη της συντακτικής ομάδας του https://greekhumans.com/.
Αιώνια η μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής!
Σημερινό πλαίσιο διμερών διαξιφισμών
Το Αιγαίο ως μπλε καφέ σκακιέρα, αποτελεί ένα γεωγραφικό χώρο που έχει φιλοξενήσει σημαντικές ιστορικές σελίδες, μαζί με την περιοχή της Θράκης. Η Τουρκία έχει κατανοήσει πλήρως την μορφή που θα έχει ένας πόλεμος με την Ελλάδα. Έχει εντοπίσει, σκιαγραφήσει και αναλύσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία θα διαμορφωθούν από τους ακόλουθους παράγοντες: διάρκεια και χρόνος σύρραξης, ετοιμότητα και άμεση αντίδραση, μέσα εμπλοκής και στόχοι. Τι θα συνέβαινε σε μια ένοπλη σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας του σήμερα;
Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.
https://greekhumans.com/2022/06/08/to-aigaio-ws-ble-kafe-skakiera/
Νομικό πλαίσιο
Προτού φτάσουμε στην Μικρασιατική Καταστροφή, εγκλήματα δυστυχώς ήδη διαπράττονταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους Νεότουρκους, την Τουρκία. Ο θύτης είναι ο ίδιος. Στο σημερινό αφιέρωμα θα αναφερθούμε στη διάπραξη του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Αυτό το έγκλημα είναι ένα από τα πιο στυγερά κακουργήματα. Δυστυχώς, ο 20ος, δηλαδή ο προηγούμενος αιώνας, έχει στιγματιστεί από αυτής της φύσης τα εγκλήματα. Είναι ένας «αιματοβαμμένος αιώνας» με ένα μεγάλο κατάλογο θυμάτων που σχετίζονται με τη γενοκτονία. Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες του Πόντου, της Θράκης, της Μικρασίας.
Δείτε εδώ τα σχετικά άρθρα.
https://greekhumans.com/2022/04/14/ena-egklhma-enantion-enos-ethnous/
https://greekhumans.com/2022/05/18/genoktonia-twn-ellhnwn-toy-pontou/
Επικεφαλής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – Τουρκίας
Σήμερα ο Πρόεδρος Ερντογάν, τότε ο Μουσταφά Κεμάλ. Ο Τούρκος Πρόεδρος, εκτός από την εθνική ταυτότητα που φέρει, δίδει επιπλέον ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική του ταυτότητα. Έτσι και ο Κεμάλ τότε κατέβαλε μεγάλο αγώνα για την «εξαφάνιση» των «απίστων» προγόνων μας.
Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.
Ο εξισλαμισμός καλά «κρατεί»
Μεγάλη σημασία δίδεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους εξισλαμισμούς στον Πόντο και σε κάθε χωριό ή πόλη που διαβιεί πληθυσμός του Rum Milleti «Το έθνος των Ρωμιών».
Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.
https://greekhumans.com/2021/11/28/ta-xronia-tou-exislamismou-ston-ponto/
Υποδοχή μεταναστών
Η Ελλάδα τότε στις αρχές του 20ου αιώνα, όπως και σήμερα, υποδεχόταν μετανάστες. Υπάρχει διαφορά όμως, σήμερα η Ελλάδα σέβεται τους μετανάστες κάθε εθνικότητας. Ωστόσο, τότε η Ελλάδα υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασίας, καθώς αυτοί έφταναν στην χώρα, την οποία θεωρούσαν ως πατρίδα τους.
Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.
https://greekhumans.com/2022/05/03/ellada-kai-metanasteysh/
Η Μεγάλη Ιδέα
Η ιδέα της απελευθέρωσης των αλύτρωτων περιοχών, η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, υπήρξε κυρίαρχη αντίληψη, η οποία οριοθέτησε τις κινήσεις του ελληνικού κράτους από καταβολής του, μέχρι και την κατάρρευση του μετώπου το 1922. Η Μεγάλη Ιδέα, υπήρχε ως θεώρηση, έστω και συγκεχυμένη, πολύ πριν την Παλιγγενεσία.
Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.
https://greekhumans.com/2022/02/09/h-megalh-idea-ta-themelia-enos-kratous/
Διαβάστε περισσότερα για την στρατιωτική ιστορία στο greekhumans.com